Victor Nerincks 

 In 1978 ben ik in kontakt gekomen met de toenmalige  Zelfstandige professionele HOUTDRAAIERS  in Brussel die een klein atelier hadden waar alles met de hand gemaakt werd.

 

Zowel JEAN  GOETHUYS op de Bergense steenweg te Anderlecht (overleden)

En VICTOR NERINCKX  in de Delanoystraat  in Molenbeek (overleden)

Waren meesters in het hout draaien., Zij waren ook  MIJN LEERMEESTERS .Van deze mensen heb ik de stiel geleerd  en ben hun nu nog steeds dankbaar voor wat ik nu ben!

 

Jean draaide alles: van kleine tot grote series trap balusters ,deegrollen ,alle soorten krukken(tabourets).Met de hand draaiden 2 houtdraaier werknemers grote hoeveelheden .

De kunst bestond erin zoveel mogelijke identiek dezelfde stukken draaien(met de hand) in de kortst mogelijke tijd!

 

 

Victor daarentegen was veel rustiger.

Hij was een kunstenaar in het draaien van omlijstingen voor ronde en OVALE kaders.Dit deed hij met een ovaal draaibank.

Ook liet hij zich meeslepen in de volksmuziek . Zo draaide hij toen  muziekpijpen voor moezelzak, doedelzak en schalmei.zie foto.

 

Sinds de jaren 70 draaide ik als houtdraaier, de meest excentrieke voorwerpen in de meest verschillende houtsoorten.Geboeid door het NERVENSPEL dat ontstaat bij het draaien,verkrijgt men de mooiste resultaten en de leukste verrassingen. Ik ben blijven vasthouden  aan de werkwijze van deze mensen wat het  mij  soms moeilijk maakte om in deze moderne tijden van automatisering, de vooruit gaande mechanisatie alsook routine arbeid en de  invoer van de lage loon landen de concurrentie aan te gaan.Alles werd na gemaakt.

 

Dankzij  mijn deelnames  in al die jaren  aan markten van  OUDE AMBACHTEN en folkloremarkten in het  binnen en buitenland heb ik deze manier blijven promoten,de laatste jaren met behulp van ONS ERFGOED en van UNIZO  mag ik een vernieuwde belangstelling ondervinden.

Zowel in heel Belgie ,Nederland,Frankrijk en Duitsland  ben ik een veelgevraagd ambacht en dus te bewonderen met mijn werken. Ook op  kunstmarkten met mijn speciale  creaties ziet u mij aan het werk.

 

Na zovele jaren ervaring en een rijk gevulde loopbaan  dreigt dit ambacht  verloren te gaan het wordt overgenomen door hobby's en gilden .Opvolging is niet meer verzekerd tot nu toe.

Jean-Pierre Provost